Otonom araç nedir?

otonom
Otonom Araçlar Nasıl Çalışır? Otonom Araç Teknolojisi
Otonom Araç Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Otonom araç geleceğin sürüş deneyimini şimdiden yaşamak için lüks segment araç dünyasına bir yolculuğa ne dersiniz? Son yıllarda dünyaca ünlü otomobil fuarlarında sergilenen ve lüksü yaşam biçimi ilan eden tüketicilerin beğenisine sunulan otonom teknolojiler yani sürücüsüz araçlar, geleceğin otomobil alışkanlıklarını şimdiden deneyimlemeyi hedefleyenler için dizayn ediliyor. Otomobil tutkunlarını peşinden sürükleyen yeni teknolojilerin liderleri ise otonom araçları çoktan amiral gemisi modelleri kategorisinde ilan etti bile. Otomotiv sektörünün geleceğini çizen sürücüsüz araçlarla henüz tanışmadıysanız, kendinizi bir yerden bir yere gitmekten çok daha ötesine hazırlayın. Çünkü yeni jenerasyon sürüş keyfini yeniden tasarlayan bu otomobillerle artık araç kullanmanın yeni adı; lükslerin ötesindeki özgürlük.
Otonom Araçlar Nasıl Çalışır?
Otonom araçlar, otomatik kontrol sistem donanımları sayesinde insan faktörüne ihtiyaç duymadan yolu, trafik durumunu ve çevre şartlarını algılayarak gidebilen otomobillerdir. Bu basit tanımlama bile sizi heyecanlandırmaya yetiyor olabilir ancak otonom teknolojisinden haberler bununla sınırlı değil. Aslında otonom araçlar hakkındaki ilk ön izleme, 1920’li ve 30’lu yıllarda otomobil tutkunlarına sunulmuştu. Hatta bu teknolojinin ilk adımlarını atanlar arasında Tesla da vardı. Dönemin bazı üniversitelerinin projelerine konu olan sürücüsüz araç teknolojisi, günümüzde radar, GPS, odometri ve bilgisayar görüşü sistemleriyle donatılarak trafikteki yerini alıyor. Otonom araçlar otomatik pilot sürüşünü, tekerleklere yerleştirilen ultrasonik sensorlar sayesinde trafikteki fren yapan ve park halindeki araçların konumlarını belirleyerek yapıyor. Böylece sensorun, merkezi bilgisayar sistemine ilettiği bu veriler, aracın direksiyon kontrolü, yavaşlama, hızlanma gibi manevralarını doğru ve hızlı bir şekilde gerçekleştirmesini sağlıyor. Sistemin temelini yazılımlar oluşturuyor ve gündelik hayatın temposunda çoktan yerini alan yapay zeka kavramı, sürücüsüz otomobillerdeki baş rolü de böylece kapıyor. Yapay zekanın tarama ve veri analizi yapabilmesini sağlayan donanımlar ise kamera ve sensorlar. Ultrasonik sensorlar, insan kulağının algılayamayacağı düzeyde ses dalgaları yayan ve ses dalgalarına göre mesafe ölçebilen özelliklere sahip. Kameralarla birlikte çalışan bu mekanizma, güzergah üzerindeki tabelaları, yayaları yani canlı ve cansız tüm nesneleri algılıyor. Elbette böylesine kusursuz bir tasarımın hata yapma payı da oldukça düşük ve sürücü için bambaşka bir deneyim sunan bu araçlarda güvenlik, her zaman üst seviyede seyrediyor.
Yapılan araştırmalara göre:
trafik kazalarının yaklaşık %93’ü insan hatası nedeniyle meydana gelmektedir. Bu hatalar başlıca; aşırı hız, dikkatsizlik ve sürücünün hatalı kararları olarak sıralanabilir. Otonom araçların yaygınlaşması ve insan faktörünün ortadan kalkması ile trafik kazalarında, trafik yoğunluğunda ve yakıt tüketiminde azalma gibi olumlu gelişmeler beklenmektedir.
Günümüzde birçok büyük şirket bu alanda Ar-Ge çalışmaları yürütmekte ve yatırımlar yapmaktadır. Büyük şirketlerin yanı sıra, 260’dan fazla start-up (girişim) otonom araç ekosistemini her açıdan ele almak ve diğer şirketlerle stratejik ortaklıklar kurmak için çalışmaktadır. 2020 yılı itibariyle bu alanda ilerleme kaydetmiş şirketlere örnek olarak; Waymo, General Motors, Tesla, Uber, Lyft ve Baidu gösterilebilir.

Araştırmacılar 2025 yılına kadar
yaklaşık 8 milyon otonom ve / veya yarı otonom aracın trafiğe çıkacağını öngörmektedirler. Otonom araç, yarı otonom araç gibi kavramların birbirine karışmaması için, Amerikan Otomotiv Mühendisleri Birliği (SAE), sürüş otomasyonu adı altında 6 seviyeli bir tablo kullanmaktadır. Bu tabloya göre sürüş otomasyonu, Seviye 0’dan başlayarak Seviye 5’e kadar değişkenlik göstermektedir:
Seviye 0 (Tamamen Manuel)
Seviye 1 (Sürücü Yardımı)
Seviye 2 (Kısmi Sürüş Otomasyonu)
Seviye 3 (Koşullu Sürüş Otomasyonu)
Seviye 4 (Yüksek Sürüş Otomasyonu)
Seviye 5 (Tam Sürüş Otomasyonu)
Günümüz trafiği, çoğunlukla Seviye 0 ve Seviye 1 araçlardan oluşmaktadır. Otonom araçlar olarak tanımlanan Seviye 5 araçlar ise, henüz geliştirilme aşamasında olup bireysel satışa sunulmamıştır. Waymo başta olmak üzere, bazı şirketler sürücüsüz ulaşım hizmeti sunmaktadır. Ancak bu araçlar Seviye 5 araç olmaktan uzaktır. Sürüş otomasyonu ile ilgili detaylı bilgiler başka bir makalede işlenecektir.
OTONOM ARAÇ TARİHÇESİ
Otonom Otomobil Teknolojisinin Önündeki Engeller Neler?
Heyecanla beklediğimiz otonom otomobilleri yollarda görmeden önce sürüşe uygun çevresel şartların oluşması ve yasal düzenlemelerin gerçekleşmesi gerekiyor.
Otonom araçların önündeki en önemli engellerden biri fiyat faktörü. Yüksek maliyetli Lidar (Lazer Radar) sistemini kullanması planlanan otonom araçlara eklenen her yeni teknoloji, otomobil fiyatlarında binlerce dolar artışa sebep olacaktır.
Otonom araçların kullanılmaya başlandığında çevreyi tam olarak algılayamayan sensörlerinin trafik kazalarını meydana getireceği de varsayımlar arasında. Bugün otobanlarda test edilen sürücüsüz otomobillerin şehre ne denli uyum sağlayacağı ise akıllarda soru işareti bırakıyor.
Otonom otomobillerin trafiğin yoğun olduğu kavşaklarda vereceği tepkiler, kararsız kalma durumunda neden olabileceği olumsuz durumlar da şimdiden konuşuluyor.
Ulaşım trendlerinin değişmesi de otonom araçların karşılaşabileceği risklerden. Modern insanın otomobilleri, toplu taşımaya ya da bisiklete tercih etmesi sizce otonom araçların sonu olabilir mi?
Bir bilgisayar ünitesi tarafından yönetilen otonom araçların bilgisayar korsanlarının saldırısı ile karşılaşma ihtimali ise belki de otonom otomobiller ile ilgili üretilen en korkunç öngörülerden.
Peki otonom otomobil kaza yaptığında sizce suçlu kim olacak? Otomobilinin koltuğunda yolculuk yapan kişi mi? Yazılım geliştirici mi? Yoksa otomobil üreticisi mi? Otonom otomobillerle ilgili en büyük tartışmayı bu soru oluşturuyor.
Kişisel verilerin paylaşımını bir anlamda zorunlu kılan otonom otomobillerin bu verilerin gizliliğini ihlal etmesi durumu da karşılaşabilecek sorunlardan.
Otonom Otomobillerin Gelecekte Sağlayacağı Faydalar

Yüzde doksanı insan hatasından kaynaklanan trafik kazalarının önüne kurallara mükemmel bir şekilde uyum sağlayan otonom otomobiller ile geçilmesi düşünülüyor.
İş gücüne duyulan ihtiyacı azaltacak otonom otomobillerle taşımacılık yeni bir boyut kazanacağa benziyor.
Otonom otomobillerin engelli bireyleri trafiğe kazandırarak fırsat eşitliği sunması planlanıyor.
Otonom otomobillerle birlikte paylaşımlı araçların yaygınlaşması, trafik kazalarının azalması ve hız sınırının yükselmesiyle şehir hayatının en büyük sorunlarından trafik sıkışıklığının azalması tahmin ediliyor.
Park yeri sorununun ise tarihin tozlu sayfalarına karışacağı sevindirici bir diğer olasılık. Sürücüsüz araçlar en doğru yeri hesaplayıp kendi kendilerini park edecekler.
otonom araç
otonom araçlar ile illgili yazımızın sonuna geldik daha fazlası için:
Diğer teknoloji haberleri için Tıklayın
Eğitim haberleri ve daha fazlası için Tıklayın
Savunma sanayi hakkında bilgiler için Tıklayın
Konferans arşivleri için Tıklayın
Transformatör (Trafo) Nedir?
Elektronik Devre Elemanları
Direnç Nedir? Nasıl Hesaplanır ? Renk Kodları Neler?
kaynakça;
lexus.com.tr/discover-lexus/lexus-otomobilleri-hakkinda-hersey/otonom-araclar-nasil-calisir-otonom-arac-teknolojisi
endustri40.com/surucusuz-otonom-araclar/
.hurriyet.com.tr/teknoloji/tam-otonom-araclar-neden-halen-yollarda-degil-41583324
.wikipedia.org/wiki/Otonom_araba
17 aralık 2001 tarihin de doğdum ve kendimi bildim bileli elektronik cihazları tamiratı ile uğraş içindeyim. Akrabalarımızın ve ailelerimizin vesilesi ile bu yönde daha fazla yoğunluk verdim. Liseyi kazandığım gün ilk önceliğim uçak ve motor bakım meslek lisesiydi. listem de 3. sırada idi fakat gelmedi ve sağlık meslek lisesine gitmek zorun da kaldım . 4 sene boyunca sağlık dersleriyle yoğunlaştım ve burada eğitim görmeye başladım . Burada pek mutlu olmadığımı biraz geç fark ettim zaten çocukluk hayalini ben gerçekleştirememiştim burada ne işim vardı ? 4 sene sonun da üniversite sınavına girdim ve tek hedefim elektrik elektronik mühendisliği kazanmak idi. ve bu gerçekten çok zordu . Görmediğin derslerden çok zor sorularla ve zor şartlar altında kazanmam gerekiyordu . Pes etmedim hırs ve azimle 2020 yılında elektrik ve elektronik bölümünü kazandım . Bir çok sertifikaya sahip ve öğrenmeye açığım . Burada bir çok eğitim paylaşılıyor bir çok danışman hocalarla eğitim veriliyor. Eğer siz de mühendis adaylarsanız ve öğrenmeye açıksanız burası tam size göre .Türkiye’yi daha iyi hale getirmek ve mühendis adaylarımızı yurt dışında ki rakiplerimizden çok daha iyi hale getirme dileğiyle kendinize iyi bakın…
2 Comments
Gerçekten çok güzel bir yazı olmuş. Emeğinize sağlık.
Acaba ülkemizde yapılan mevcut çalışmalar hakkında bir bilginiz var mı?
Teşekkür ederim çok mutlu oldum
Evet ülkemiz de yapılan otonom araçlar hakkında bilgimiz vardır. Hatta bizim mühendis eğitim platformun da otonom projeler üstünde çalışan arkadaşlarımız da var. Bu konu hakkın da en yakın zaman da yazılarımız sitemiz de yayınlanacaktır.