Görüntü İşleme Teknolojisi Nedir?

 Görüntü İşleme Teknolojisi Nedir?

 

Görüntü İşleme (Image Processing), bilgisayar algoritmaları ve görsel teknikler kullanılarak görüntüyü dijital hale dönüştürme, görüntüyü amaca uygun hale getirme yöntemidir.

Elektronik ortamdaki görüntü, bilgisayar algoritmaları sayesinde bir fonksiyona dönüştürülür. Bu fonksiyon, görüntünün iki boyutlu olarak algılanmasını sağlar. Görüntü üzerindeki bütün noktalar, renkler fonksiyonun parçaları olarak tanımlanır ve bu fonksiyonlar üzerinde işlemler yapılır.

Görüntü Nedir?

Her görüntü, iki boyutlu piksel dizisidir. 1280 X 720, 1920 X 1080 gibi sayılar, görüntünün çözünürlüğünü gösterir. Bu sayılar, görüntü üzerindeki yatay ve dikey uzunluklarda bulunan piksel sayısını ifade etmektedir. Bu piksellerin her biri üç ana renk olan kırmızı, yeşil, mavi renklerinin yoğunluklarının ayarlanmasıyla elde edilen farklı renklerden oluşurlar.

Dijital Görüntü Nedir?

Dijital Görüntü

Dijital görüntü oluşturan şey piksellerdir. Her piksel 0 ile 255 arasında 256 farklı değer alabilir. Görüntünün rengi gri ise bu görüntü bir matris şeklinde matematiksel olarak ifade edilebilir. Matrisin içerisindeki, her bir pikselin 0-255 arası bir gri değeri vardır. Siyah renk için 255, beyaz renk olarak 0 diye düşürseniz, arada kalan sayıların hepsi ne siyah ne de beyazdır. Gri renginin tonlarından birisidir. Baktığımız görüntülerdeki pikseller çok çok küçük ve çok fazla olduğundan dolayı bizler, pikselleri değil piksellerin oluşturduğu bir bütüne bakıyoruz. Görüntünün çözünürlüğü, görüntünün matrisindeki sütünxsatır sayısıdır. Örneğin 1280 x 720 çözünürlüklü bir görüntüdeki piksel sayısı 921.600 dür. Bu çözünürlükte bir görüntüyü bilgisayar, tv ya da telefon ekranında görüntülerseniz pikselleri tek tek göremezseniz ve bu nedenle görüntünüz net görünecektir. Fakat çok büyük inçli bir ekranda bu çözünürlükteki bir görüntüyü görüntüleyecek olursanız piksel piksel görünecektir.

Görüntü İşlemenin Amaçları

  • Görselleştirme, bir kısmı görünen nesneleri görünür hale getirme

  • Görüntü keskinleştirme ve restorasyon, lekeleri ortadan kaldırma, gürültü giderme

  • Görüntüde yüksek çözünürlük yakalama

  • Desen, şekil tanıma, bir görüntüdeki nesneleri tanıma

  • Nesne ayırt etme, bir görüntüdeki nesneleri ayırt etme

 

Görüntü İşlemenin Kullanım Alanları

Tıp

Akciğer’de Tümör Tespiti

Savunma Sanayi

İnsansız Sualtı Sistemleri

Güvenlik

Yüz Tanıma Sistemleri

Trafik

Araç Plaka Tespiti

Kullanılan Platformlar

  • Matlab:

Görüntü işleme yazılımı değildir fakat görüntü işleme fonksiyonlarına sahiptir. Görüntü işleme dışında bir çok mühendislik uygulamalarında kullanılır.

  • OpenCv:

En çok kullanılan platformdur. İçerisindeki hazır fonksiyonlar sayesinde hızlı bir şekilde proje gerçekleştirilebilir. Python, C++, C#, Java, Matlab gibi programlama dilleri içerisinde kullanılabilmektedir. Açık kaynak kodludur. Tamamen ücretsizdir.

  • Halcon:

Makine öğrenmesi odaklı ücretli bir yazılımdır

  • Fiji:

Java dili için geliştirilmiştir. Açık kaynak kodlu bir görüntü işleme kütüphanesidir.

 

Diğer yazılarımızı için;

Teknoloji haberleri için tıklayın

Eğitim haberleri ve daha fazlası için tıklayın

Savunma sanayi hakkında bilgiler için tıklayın

 

Kaynakça:

https://www.ceyrekmuhendis.com/goruntu-isleme-nedir-ve-nerelerde-kullanilir/

https://medium.com/@gizemcumen85/g%C3%B6r%C3%BCnt%C3%BC-i%CC%87%C5%9Fleme-teknolojisi-image-processing-262bb58fbb27#:~:text=G%C3%B6r%C3%BCnt%C3%BC%20i%C5%9Fleme%2C%20%C4%B0ngilizce%20ad%C4%B1yla%20Image,amaca%20uygun%20hale%20getirme%20y%C3%B6ntemidir.&text=G%C3%B6r%C3%BCnt%C3%BC%20i%C5%9Fleme%20teknolojisi%20ile%20art%C4%B1k%20her%20g%C3%B6r%C3%BCnt%C3%BC%20amaca%20uygun%20kullan%C4%B1m%20i%C3%A7in%20%C3%B6zelle%C5%9Ftirilebilir.

https://www.consensusdergisi.com/go%CC%88ru%CC%88ntu%CC%88-ve-go%CC%88ru%CC%88ntu%CC%88-i%CC%87s%CC%A7leme-nedir/

Abdullah Kalaycı

Mekatronik Mühendisi

Related post

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.