Artırılmış Gerçeklik (AR)

Artırılmış Gerçeklik
Artırılmış Gerçeklik (AR)
Augmented Reality, dilimizdeki tanımıyla Artırılmış Gerçeklik günümüzün en popüler konularından birisidir. Bugünkü yazımızda sizinle birlikte Bu teknoloji hayatımızı nasıl etkileyecek? Nerelerde karşımıza çıkacak? Örnekleri nelerdir? sorularına cevap bulmaya çalışalım.
Artırılmış gerçeklik, insan duyusuna hitap edecek ve hislerini uyandıracak verilerin bilgisayar tarafından zenginleştirilerek gerçek zamanlı olarak kullanıcının algısına sunulmasıdır. Gerçek dünyadaki fiziksel ortamı, bilgisayar aracılığıyla grafik, görüntü, ses, GPS gibi verilerle zenginleştirilerek meydana getirilen canlı, dolaylı fiziksel ve gerçek zamanlı görünümdür. Bu zenginleştirme işlemi gerçek zamanlı olarak gerçekleşir ve çevredeki öğeler ile etkileşim içerisindedir.
AR-Uygulama Örneği 1
Artırılmış Gerçeklik, günümüzdeki nesne tanıma teknolojisini kullanarak gerçek görüntülerin üzerinde sanal nesnelerin canlandırılması olarak da tanımlanabilir. Bu tanımlaya “Aurasma” uygulamasını örnek verebiliriz. Aurasma uygulaması, bir görüntü tanıma teknolojisidir. Bireysel kullanıcılar ya da işletmeler kendi AR deneyimlerini oluşturmak ve paylaşmak için kullanırlar.
AR uygulamaları ile, anılarınızı canlandırabilirsiniz. Çok sevdiğiniz sanatçının konserine gittiğinizi düşünün ve eğlenirken bir video çektiniz. Odanızın duvarında asılı duran bu sanatçının posteri üzerine uygulaması yaptınız. Akıllı telefonunuzun kamerasını postere doğrulttuğunuzda konserde çektiğiniz videonuz oynayacaktır.
Tanımında da bahsettiğimiz bilgisayar destekli AR uygulamasına örnek verecek olursak, Unity 3D gibi sanal ortamların oluşturulduğu uygulamalarda 3 boyutlu sanal bir ortam ya da 3 boyutlu nesne oluşturulup gerçek dünyaya, gerçek zamanlı olarak yansıtılır. Buna örnek verecek olursak Google tarafından geliştirilen uygulamayı aşağıdaki videodan inceleyebilirsiniz.
Bu uygulamaları eğitim sisteminde düşünün, teknik resimleri gözümüzün önünde 3 boyutlu canlandırmakta zorlanıyoruz ya, işte burada işin içine AR uygulamaları giriyor. Teknik resme akıllı telefonunuzun kamerasını ya da akıllı gözlüğünüzle baktığınız anda gözünüzün önünde 3 boyutlu olarak canlanıyor.
AR-Uygulama Örneği 2
Artırılmış Gerçeklik ile Sanal Gerçeklik Arasındaki Fark Ne?
Sanal gerçeklik, tamamen gerçek hayattan soyutlaşmış yeniden oluşturulmuş gerçekte var olmayan bir simülasyon ortamıdır.
Artırılmış gerçeklik ise hayali bir dünyada gerçek varlıklarla bütünleşen, gerçek dünyadan kopmadan dokunmaya devam edebildiğiniz ortamdır.
AR Uygulamalarının Kullanım Alanları
Endüstriyel Tasarım
Reklam ve Pazarlama
Eğitim
Oyun ve Video
Tıp
Tarih
Mimarlık – İnşaat
AR uygulamalarıyla henüz sık sık karşılaşmasakta, Google, Microsoft gibi dünya bilişim sektörünün devleri bu teknolojiye büyük yatırımlar yapmaktadırlar. AR uygulamaları ile hayal gücümüz birleşince gelecek heyecan verici oluyor. Bugünkü yazımızın sonuna geldik.
Diğer yazılarımızı için;
Teknoloji haberleri için tıklayın
Eğitim haberleri ve daha fazlası için tıklayın
Savunma sanayi hakkında bilgiler için tıklayın
Kaynakça:
https://tr.wikipedia.org/wiki/Art%C4%B1r%C4%B1lm%C4%B1%C5%9F_ger%C3%A7eklik
https://www.endustri40.com/artirilmis-gerceklik-augmented-reality/
https://www.youtube.com/watch?v=zx0Y1UBvhgk&ab_channel=Porsche
https://www.youtube.com/watch?v=VOVhCTb-1io&ab_channel=GoogleDevelopers
Mekatronik Mühendisi