Albert Einstein

Albert Einstein
Albert Einstein, dünyaca tanınan Alman teorik fizikçidir. Yaptığı çalışmalar ve teoriler günümüze kadar uzanarak konuşulmaya devam edilmektedir.
ÇOCUKLUĞU
Albert Einstein;
Almanya İmparatorluğu’nun Ulm kentinde 14 Nisan 1879 dünyaya gelmiştir. Kendisi Yahudi asıllı, Dünyaca tanınan Alman teorik fizikçidir. Çocukluk hayatı Ulm kentinde başlayan Albert Einstein 1808 yılında ailesi ile birlikte Almanya’nın Münih kentine taşınmıştır. Burada babası ve amcası birlikte bir elektrik şirketi kurmuştur. Annesi ise; başarılı bir piyanisttir.
Einstein’in doğumu Almanya’nın yaptığı eğitim ve ekonomi reformlarıyla yükselişe geçtiği, diğer Avrupa ülkelerine eğitim disiplini ile yetişmeye başladığı bir döneme denk gelmişti. Konuşmaya geç başlaması ve içine kapanık bir çocuk olması, ailesini tedirginliğe düşürmüşse de, sonraki yıllarda bu korkularının gereksizliği, söz konusu anormalliklerin dehasından kaynaklandığı anlaşılacaktı. Giderek meraklı, hayal gücü zengin, zekasını belli eden bir çocuk olarak büyüyordu.
EĞİTİM HAYATI
Orta öğretime kadar oldukça başarısızdı. Mühendis olan amcası olmasa okuyamayacak kadar sevmiyordu okulu. Einstein’ın bu konuyla ilgili şöyle bir cümlesi vardır;
‘Çocukluğumda yaşadığım iki önemli olayı unutamam. Biri, beş yaşımda iken amcamın armağanı olan manyetik pusulada bulduğum gizem! Bende büyük bir merak uyandırmıştı. Diğeri de; on iki yaşımda iken tanıştığım Öklit geometrisi!’
Bu süreçte Yahudi geleneğinden dolayı ailesi imkanı olmayan bir öğrenciyi evlerinde yemeğe davet ediyorlardı. Bu kişi; Max Talmud isminde Yahudi yoksul bir üniversite öğrencisiydi. Albert Einstein; Max Talmud evlerine gelmeye başladığında 10 yaşlarındaydı. Bu öğrenci Albert’in normal bir çocuk olmadığı fark etmiş ve sürekli matematik, felsefe ve bilim hakkında muhabbetler etmeye başlamışlardır. Beraber muhabbet etmeleri süreci yaklaşık 5 sene boyunca sürmüştür. Bu süreçte Max Talmud; Albert’e farklı kitaplar getirmiş ve çeşitli konularda incelemeler yapmasını sağlamıştır. Albert Einstein; okuduğu kitaplarda bulunan birçok problemi çözmüş ve teoremlere alternatif ispatlar koymuştur.
Yahudi olmasından kaynaklanan geleneklerinde dolayı 11 yaşındayken evde din dersleri almaya başlamıştır. Çok fazla dindar olmayan ailesine karşı Albert Einstein dinine önem vermeye başlamış, dine göre yenilmemesi gereken yiyecekleri yemeyen, ilahi müzikler dinlemeye başlamış ve dini şarkılarda yazmıştır. Bir süre sonra okuduğu dini kitaplar ile bilim kitaplarındaki bilgilerin çeliştiğini görmüştür ve bu konudaki şevki kırılmıştır.
Bunun ardından mühendis olan amcası Jacob’ın Albert’e cebir kitabı getirmesi sonucunda yaz süresince cebir çalışmış, en zor problemleri bile kendi başına çözerek, Pisagor teoreminin tekrar bir ispatını yapmıştır. O zamanlar 13 yaşında olan Albert Einstein; geometri, cebir öğrendikten sonra kalkülüse yönelerek öğrenmeye başlamıştır. Albert Einstein 16 yaşına geldiğinde ise; diferansiyel ve integral hesaplamalarıyla analitik geometriyi kendi başına öğrenmiştir.
Albert Einstein; okulda üçüncü senesine geçtiğinde Profesör Heinrich Weber’in elektroteknik laboratuvarı dersini almıştır. Ancak Einstein fiziğe giriş derslerini beğenmesine rağmen, ileri fizik konularını yetersiz bulmasından dolayı davranışları ukala ve saygısız olmaya başlamıştır. Okuduğu okuldan 1900 yılında mezun olmuştur. Profesör Weber’e bu şekilde davranması, çoğu dersi yetersiz bulması sonucunda fizik diplomasını aldığında uzun bir süre hiçbir akademik kurumda kendisine bir iş bulamamıştır.
KARİYERİ
Mezun olduktan sonra iki yıl boyunca iş sıkıntısı yaşayan Albert Einstein; bir arkadaşının babasının patent ofisinde müfettiş olarak çalışmaya başlamıştır. Bu süreç boyunca elektromanyetik cihazların patentini incelemiştir.
1908 yılına gelindiğinde Bern Üniversitesinde öğretmen olarak da çalışan Einstein; sonrasında hem öğretmenlikten hem de müfettişlikten ayrılarak 1909 yılında Zürih Üniversitesinde doçentliğe başlamıştır. 1911 yılında Prag’da bulunan Karl Ferdinand Üniversitesinde profesörlük unvanını almıştır. Bunun sonucunda 1914 yılında Almanya’ya dönen Albert Einstein; Kaiser Willhelm Fizik Enstitüsünde yönetici ve Berlin Humboldt Üniversitesinde de profesörlük yapmıştır. 1916 yılında Alman Fizik Derneği’nin başkanı olmuştur ve bunun sonucunda 1911 yılında; genel yeni görecelik kuramına göre başka bir yıldız ışığının güneş tarafından kırılacağını hesaplamıştır. Bu şekilde sonuçlanan araştırması sonraki yıllarda Arthur Eddington’un güneş tutulması gözlemini doğrulamıştır ve Albert Einstein Dünya tarafından tanınmıştır. 1921 yılında Nobel Fizik ödülüne fotoelektrik etkisi açıklaması ile layık görülmüştür. 1925 yılında da; Royal Society tarafından Copley Madal almaya layık görülmüştür.
1933 yılına kadar Berlin’de yaşayan Albert Einstein Nazi reji mininden sonra diğer Musevi bilim adamları gibi Almanya’dan ayrılmak zorunda kaldı.
Paris’te köklü bir kolejde ders vermeye başladı. En son olarak Amerika’ya gitti ve Princeton Üniversitesinde profesör olarak göreve başladı. Atomun bomba olduğu keşfettikten sonra Hiroşima ve Nagazaki felaketlerinden sonra Einstein’a neler hissettiğini sordular oda şöyle cevap verdi;
‘Her savaş insanlığın ilerlemesini engelleyen kötülük zincirine bir halka daha ekler. Ben atomu insanlığın yararına keşfettim. Ancak insanlar atomla birbirini öldürüyor. Böyle olacağını bilseydim ayakkabı tabircisi olurdum’
ÖLÜMÜ VE BEYNİNİN ÇALINMASI
18 Nisan 1955’te, Albert Einstein iç kanama geçirdi. İsrail’in kuruluşunun yedinci yıl dönümü nedeniyle bir televizyon konuşmasının taslağını hazırlıyordu ama bitiremeden hayatını kaybetti. Einstein ameliyatı şu sözlerle reddetti, “İstediğim zaman gitmek istiyorum. Hayatı yapay bir şekilde uzatmak tatsız. Ben payımı kullandım, şimdi gitme zamanı ve bunu zarif bir şekilde yapmak istiyorum”. 76 yaşında, Princeton Hastanesi’nde gece saat 01.55’te yaşamını yitirdi.
Otopsisi sırasında Princeton Hastanesi patolojisti Thomas Stoltz Harvey o gece nöbetteydi ve Einstein’ın ölüm nedenini belirlemesi gerekiyordu. Beyni kafatasından çıkardıktan sonra kendi kendine “Bu dünyamız hakkında her şeyi değiştiren beyindir” demiştir. Einstein öldükten sonra vücudunun putlaştırılarak tapılmasını istemiyordu. Fikirlerine ve bilime olan katkısına odaklanması gerektiğine inanıyordu. Bunun için ailesi tarafından öldükten sonra yakılması fikri ortaya atıldı. Harvey bedeni yakılması için hazırladı. Beyni ise kendi sefer tasına koydu ve evine götürdü. Böylece Einstein’ın beyni çalınmış oldu.
Beyni çalınan Einstein’ın ailesi şoktaydı. Hükûmet yetkileri ve Harvey’in meslektaşları ise çileden çıkmıştı. Herkes beynin iade edilmesini istiyordu ancak Harvey bunu kabul etmedi. Bu nedenle de işinden oldu. Ancak Harvey beyni bilimsel araştırmalarda kullanılacağına yemin edince, ailesi bu isteğinden vazgeçti. Daha sonra Einstein’ın kalıntıları ailesi tarafından yaktırıldı ve külleri bilinmeyen bir yere serpildi. Beyni ise Harvey tarafından 1985 yılına kadar hayatının anlamı oldu ve bu yılda beynin bir kısmını o yıllarda beyinle uğraşan bir uzmana gönderdi. Gönderdiği uzman tarafından bulunanlar ise basında bir sansasyona neden oldu. Çalışmalar Einstein’ın beyninde bulunan ve beyin nöronlarını besleyen glial hücrelere odaklanmıştı. Einstein’ın beyninde normal bir insana nazaran daha fazla glial hücre bulunuyordu. Fakat bu konuda bilim adamları farklı fikirler ortaya attılar.
Einstein’ın beyni 53 yıl sonunda çalındığı Princeton Hastanesi’ne geri döndü. Harvey bundan 3 yıl sonra hayatını yitirdi.
hayatı ile ilgili kısa video ;
BİLİNMEYEN İCATLARI
Genişletilebilir Takım Elbise
Kilo alan insanların derdine derman olmak isteyen Einstein, genişleyebilen bir takım elbise icat etti. Söz konusu takım elbisede iki set düğme var olup; bir tanesi diyet günleri, öbürü ise pizza ve çörek günleri için düşünülmüş. Üstelik elbisede kol oyukları da mevcut. Elbise, yanları tümüyle genişleyebilen bir yapıdadır. Ve tam burada, Einstein’ın ünlü bir sözünü hatırlayalım:
“Evreni, genişleyen bir şey olarak kabul ettikten sonra, örgülü çizgileri giymek daha kolay geliyor.”
Kendinden Ayarlı Kamera
Dahi bilimci, otomatik olarak ayarlanan ve ışık miktarına dayalı bir kamera fikrini öne sürdü. Ve sonra bu alanda, Alman mucit Gustav Bucky ile ortaklık yaptı. Nitekim o yıllarda Bucky, otomatik olarak ayarlanabilen kameralar hususunda pek çok patent almıştır. Patentlerini aldıktan 5 sene kadar sonra, Kodak; ‘elektrik gözlü’ olarak nitelendirdiği otomatik ayarlanan kamera ile ortaya çıkmıştı. Her ne kadar değişik tasarımlara sahip olsalar da, Kodak, Einstein’ın kameraları ile aynı terimleri kullanmıştı.
Buzdolabı
Albert Einstein, o yıllarda üretilen buzdolaplarının, insanların ölümüne dahi sebep olabilen toksik zehirlenmelerine yol açtığını gördükten sonra, daha sağlıklı ve güvenli bir buzdolabı yapmak için harekete geçti. O dönem öğrencisi olan Leo Szilard ile beraber; stabil bir basınçla çalışan, toksik duman sızma tehlikesini ortadan kaldıran ve hareket eden herhangi bir parçası bulunmayan bir buzdolabı için çalışmaya başladılar… Ve Einstein ile Leo Szilard, bu alanda tam tamına 45 değişik patent aldılar! İcat ettikleri buzdolabı, bilimin büyülü yönünü gösterircesine; içindekileri soğuk tutmak için, ısınıyordu.
Ses Kayıt Cihazı
1930’larda radyo ve sinema çok popülerdi. Keza Albert Einstein da, sinema sanatına deyim yerindeyse bayılırdı. Ayrıca, dünyaca ünlü İngiliz aktör Charlie Chaplin ile yakın bir dostluğu bulunuyordu. Dolayısıyla; sesleri kaydetmek için bir cihaz icat etmeyi istemesi hiç de şaşırtıcı değildi!
Derken, ilk bakışta basit gibi görünen elektromanyetik bir ses üretme cihazı icat etti. Ve daha sonraları da, Alman mühendis Rudolf Goldschmidt ile beraber benzer cihazlar imal etmeyi sürdürdü.
KİTAPLARI
Görelilik; Özel ve Genel Kuram: Popüler Bir Yorum, 1920.
Görelilik’in Anlamı, 1921.
Tek Atomlu Đdeal Gazların Kuantum Kuramı, 1924.
Brown Hareketi Kuramı Üzerine Araştırmalar, 1926.
Siyonizm Hakkında, 1930.
Niçin Savaş, 1933.
Gördüğüm Kadarıyla Dünya, Denemeler, 1934.
Felsefem, 1934.
Fiziğin Evrimi, Leopold Infield ile birlikte, 1938.
Otobiyografik Notlar, Denemeler, 1949.
Denemeler, 1950.
MAKALELERİ
Über Einen die Erzeugung und Verwandlung des Lichtes betreffenden heuristischen Gesichtspunkt (Işığın Oluşumu ve Dönüşümü Üzerine Bir Görüş), 1905.
Über die von der molekularkinetichen Theorie der Wärme geoforderte Bewegung von ruhenden Flüssigkeiten suspendierten Teilchen (Durağan Bir Sıvı İçindeki Asıltı Parçacıklarının Moleküler Kinetik Kuramı Çerçevesindeki Hareketleri Üzerine), 1905.
Zur Elektrodynamik bewegter Körper (Hareketli Cisimlerin Elektrodinamiği), 1905.
Ist die Trägheit eines Körpers von seinem Energieinhalt abhängig? (Bir Cismin Eylemsizliği Enerji içeriğine Bağlı mıdır?), 1905.
Zur Theorie der Brownischen Bewegung (Brown Hareketi Kuramı Üzerine), 1906.
Zur Theorie der Lichterzeugung und Lichtabsorption (Işığın Salınımı ve Soğurumu Kuramı Üzerine), 1906.
Plancksche Theorie der Strahlung und die Theorie der Spezifischen Wärme (Işınımın Planck Kuramı ve Özgül Isı Kuramı), 1907.
Entwurf einer verallegemeinerten Relativitätstheorie und einer Theorie der Gravitation (Bir Kütle Çekimi Kuramı ve Genelleştirilmiş Görelilik Kuramına Bir Gönderme), 1913.
Die Grundlagen der allgemeinen Relativitätstheorie (Genel Görelilik Kuramı’nın Temelleri), 1916.
Quantentheorie der Strahlung. (Kuantum Kuramı), 1917
Metnimize Albert Einstein’ın sözleriyle son veriyoruz.
“Kendimi sadece bir insan olarak görüyorum. Irkçılık çocukluk hastalığıdır. İnsanlığın
kızamığıdır.”
“Mutlu olmak istiyorsan bir amaca bağlan; insanlara ya da eşyalara değil.”
“İnsan aklın sınırlarını zorlamadıkça hiçbir şeye ulaşamaz.”
“Kesinlikle bilmek zorunda olduğunuz bilgi kütüphanenin nerede olduğudur.”
“Merakınızın peşinden gidin: Benim özel bir yeteneğim yok. Yalnızca tutkulu bir meraklıyım.”
Albert Einstein ile ilgili yazımızın sonuna geldik daha fazlası için:
otonom araç nedir ?
3 BOYUTLU YAZICILAR :
Drone Teknolojisi Nedir ?
EĞİTİMLİ İNSAN OLMAK
Linux İşletim Sistemi Nedir?
Sensör Nedir? Sensör Çeşitleri
kaynakça :
https://www.iienstitu.com/blog/albert-einstein-buluslari
https://tr.wikipedia.org/wiki/Albert_Einstein#%C3%96l%C3%BCm%C3%BC_ve_beyninin_%C3%A7al%C4%B1nmas%C4%B1
https://www.sabah.com.tr/galeri/teknoloji/albert-einsteinin-bilinmeyen-ilginc-icatlar/3
https://bilimfili.com/einstein-ne-icat-etti
https://www.haberturk.com/albert-einstein-kimdir-iste-albert-einstein-hayati-hbrt-2519479
https://kidega.com/yazar/albert-einstein-000132
https://evrimagaci.org/albert-einstein-kimdir-ne-yapmistir-kendi-agzindan-yasam-oykusu-7778